Home
Foto's
Nieuws
Showresultaten
Keuringen
Puppies
Vachtverzorging
Contact
Links

 

 

 

 

 

                 Een Berner verliest wel zijn vacht,  maar niet zijn …

 

Elke Berner eigenaar kent het wel, de rui, overal zwarte haren. Geen plekje in huis blijft bespaard en Miele doet goede zaken ! ( de stofzuigerzakken zijn niet aan te slepen…)

Als pasgeboren pups hebben ze een korte vacht, echter is er soms, als ze pasgeboren en nog nat zijn, al enig verschil te zien in de textuur van het vachtje. Die kan glad of iets gegolfd zijn. Soms is er ook verschil in lengte van de haartjes, langer of korter. Zo snel de pupjes afgedroogd zijn, is het verschil haast niet meer zichtbaar. Dit blijft vaak zo tot ze een week of 5 oud zijn. Rond de 5e week is er soms verschil in de vachtjes te zien.

Zo is de ene wolliger dan de andere en zie je bij enkele al de nieuwe langere, hardere granenharen doorkomen. Deze dekharen zijn langer en glanzen vaak. Hierdoor zijn ze goed herkenbaar. Meestal krijgen deze honden later een langere vacht dan de pluche wollige pupjes. Over de structuur, of het recht of krullend zal worden, is nu nog niets te voorspellen. De 1e rui begint meestal al als de pup rond de 16 a 20 weken is. Het schattige wollige vachtje veranderd dan langzaam in de volwassen vacht. Deze is mooi diepzwart.

Het begint bij de staartwortel en gaat dan langzaam naar voren, richting hoofd. (Het lijkt wel een beetje op een aalstreep.) En vervolgens via de heupen en de flanken, tot de hele wol onder de nieuwe haren verdwenen is. Als de Berner 6 a 7 maand oud is heeft hij zijn jeugdvacht. Deze jeugdvacht kan al licht gegolfd zijn, maar is nog relatief kort. Vooral de beenbevedering, de broek, de staart en de kraag missen nog de lange volwassen vacht. Rond de 8e maand behoort de vacht aardig gegroeid te zijn. Enig sinds gekrulde vacht kan later nog een beetje een gladdere structuur krijgen.

Na elke rui wordt de vacht iets langer, tot ongeveer het 3e levensjaar. Als de Berner 1,5 a 2 jaar is kun je de uiteindelijke structuur al grotendeels zien. Krullend en kroes haar kunnen iets afnemen, maar helemaal verdwijnen doen ze vaak nooit.

Teefjes zijn qwa vacht meestal eerder “af” dan reuen. Meestal al na hun 2e rui, op ongeveer 18 maanden. Terwijl reuen vaak 30 maanden nodig hebben, en reuen met een langere vacht laten nog langer op zich wachten. Maar het wachten wordt beloond ! Een Berner vol in vacht is een prachtig gezicht.

Teefjes komen vaak rond de loopsheid of na een nestje in de rui. Deze rui wordt grotendeels beïnvloed door haar hormonen. Een reu ruit meer met de seizoenen, dus 1x in het voorjaar en 1x in het najaar.

Soms zie je bij Berners die veel in huis liggen dat ze bijna het hele jaar door haar verliezen. Belangrijk is dan om de mand ver van de verwarming te zetten en geregeld met de Berner naar buiten gaan. Zwemmen werkt ook goed om loszittende haren te verliezen. Wel goed droogfohnen nadien, anders heb je kans op hotspot. Voordeel van het fohnen is ook dat je dan heel veel loszittende haren wegfohnt !

Vaak wordt er gedacht om dan elke dag goed te gaan borstelen, 1 a 2 x in de week, goed borstelen, is echter voldoende. Ga je elke dag heel intensief de vacht helemaal uitborstelen dan beïnvloed en stimuleer je juist de haaruitval.

Zorg dat je Berner de juiste voeding krijgt ! Ook bij bruinige of rodere vachten is een vitaminerijke voeding erg belangrijk. Met Lynol, Omega 3 en Omega 6 olieen. Een klein scheutje lijnzaadolie doet de vacht mooi glimmen en schapenvet (in kuipjes kant-en-klaar te koop, bv "Rodi" ) doet ook wonderen.

 

 

 

 

                                  

 

                                                                               Vachtverzorging

 

Of je Berner nou een showhond of een huishond is, zijn vacht moet wekelijks goed verzorgd worden.  Een goed verzorgde vacht beschermd je Berner zomers tegen de warme zonnestralen, dus NOOIT een Berner kort scheren ! Zijn vacht werkt warmtewerend.   En de lange vollere wintervacht zorgt er 's winters voor dat de Berner het niet koud krijgt, de warmte blijft tussen zijn huid en de vacht, heerlijk warm mede dankzij zijn onderwol.

Begin met het borstelen zo rond de 8 week. Maak er een leuke gebeurtenis van, zorg dat hij/zij het als iets leuks ervaart waarin hij/zij alle aandacht krijgt. In het begin is de vacht nog kort en hou je de trimbeurt kort. Naarmate de pup ouder wordt en vacht langer wordt de trimbeurt ook langer. Zo kan de pup alvast mooi wennen en hebt u er later alleen maar gemak van dat hij/zij mooi stil staat en zich goed laat behandelen. Probeer te verhinderen dat de pup het als spelen ziet, spelen mag hij de hele dag, tijdens het borstelen moet hij zich even proberen te gedragen... Op borstels of handen bijten is dus uit den boze. Soms helpt het als je de pup even afleid met iets leuks of wat lekkers. Beindig de borstelbeurt altijd positief, zo blijft hij het leuk vinden.

Vachten verschillen van Berner tot Berner, sluik lang haar, licht krullend, dikke volle vacht... maar meestal worden de Berners eenmaal voor het eerste levensjaar getrimd. Dit kunt u zelf doen, of u laat het over aan een ervaren trimster. Vraag altijd of ze ervaring hebben met Berners, het gebeurt nl nogal eens dat u ze terug krijgt getrimd als een Golden Retriever... Zeker als u van plan bent om shows te gaan lopen is trimervaring met Berners nodig !!!

Hieronder mijn trimschema hoe ik altijd een Berner trim. Natuurlijk zijn er meerdere manieren om ze te trimmen, er lopen immers meerdere wegen naar Rome...  Zo hebben ze in Zwitserland het liefst een zo natuurlijk mogelijke Bernervacht en daarentegen trimmen ze er in Amerika flink op los voordat de Berner de showring in gaat. In Nederland zie je langzaam aan ook steeds vaker een "wel erg nette" Berner in de showring staan...

Ik trim zelf al ruim 16,5 jaar en ben gespecialiseerd in Westies en natuurlijk in Berner Sennenhonden. Tevens breng ik Berners uit op shows en tentoonstellingen, mijn eigen Berners maar ook de Berners van andere eigenaren. Ook geef ik op clubdagen van de VBSH trimdemo's en ben ik aanwezig bij de Berner wandelingen in Oldenzaal, waar ik uitleg en demo's geef over het trimmen van Berners.

Als je de Berner zelf wilt gaan trimmen zorg dan voor een rustige plaats waar je geen zorgen hoeft te maken over de rondslingerende vacht. Trek zelf ook kleding aan waar de vacht gemakkelijk afvalt, bv een gladde trainingspak of speciale trimkleding.

Is je Berner in de rui, help hem dan een handje, nu mag je borstelen dat je lief is. Gebruik een vriendelijke borstel met meebewegende pennen. Kam in laagjes de vacht uit. Probeer of de Berner wil staan, laat hem anders liggen.

Begin met het ontwollen van de oude onderwol, bij het hoofd, de achterhoofdsknobbel en ga richting staart. Ouder onderwol herken je aan de afwijkende kleur, deze is vaak pluzig en grijzer of soms bruiner van kleur. Daarna de zijkanten en de poten, staart en kop. Zit je Berner overtollig in het onderwol dan is de MARS kingcoat een ideale uitvinden. Prijzig is hij wel, zo rond de 40 euro, maar je hebt er een Berner-levenlang plezier van !  Een goede kwaliteit slickerborstel is ook handig, het liefst eentje met harde sterke pennetjes die meebewegen. (voor trimbenodigdheden zie ; www.okdv.nl ) De Furminator kan ook, maar kijk uit dat je hier niet tevaak of te enthousiast mee kamt, anders heb je zo een wel erg kortharige Berner, dus "handle with care" ... en alleen in de ruiperiode.

Hou met 1 hand de vacht tegen terwijl je met de andere hand de vacht uitborsteld. Zo ga je structureel de hele vacht bij langs. Doe het voorzichtig en met beleid. Als je het goed doet zie je de viezere oude vacht op de grond verwdijnen en komt er een mooie diepzwarte (nieuwe) vacht op je hond tevoorschijn !

De lange, soms rood/bruin gekleurde haren, bovenop het oor werk je netjes bij door de uitspringende haren met de hand weg te plukken. Houdt de huid netjes strak en neem een klein plukje haren in je andere hand. Maak een vloeiende beweging, trekkend en iets draaiend. Pluk het oor netjes ,maar natuurlijk, in model. Bovenop niet al te vol behaard laten.  Als u naar een show gaat en uw Berner heeft veel lange slordige haren aan zijn oorpunten, oortip, dan kunt u die voorzichtig een klein beetje inkorten met een effileerschaar, zorg ervoor dat hij dan goed stilstaat.

Let op! Achter de oren komen vaak knopen/ klitten voor. Borstel die er voorzichtig uit. Lukt dit niet dan kun je de klitten kleiner maken door ze voorzichtig in te knippen met een effileerschaar. Lukt dat ook niet meer, dan knip je hem er voorzichtig uit. Zo voorkom je dat deze knoop nog groter wordt en de hond er last van gaat krijgen. Zo krijgt het oor meer frisse lucht, wat belangrijk is, om oorontsteking te voorkomen. Ga nooit met een wattestaafje IN het oor van de Berner, zo duw je het oorsmeer alleen maar verder en dieper het oor in. Liever alleen de buitenkant, de oorschelp, van het oor schoonmaken. Is de binnenkant van binnen heel vies, gebruik dan een speciale oorreiniger. Die lost het overtollige oorsmeer op en wat er dan toch nog uitkomt is gemakkelijk schoon te maken met bv een oude schone handdoek. Is het oor rood, dan zou het ontstoken kunnen zijn, is het oor donker bruin van het smeer en stinkt het dan zou het oormijt kunnen zijn, in beide gevallen voorkomen dat het chronisch wordt en dus altijd controleren en laten behandelen door je dierenarts.

Kijk de tanden na op tandplak, soms kun je dit zelf verwijderen of helpt het als je de Berner een lekker hard bot geeft. Tandsteen altijd door een dierenarts laten verwijderen. Tandvlees hoort mooi roze te zijn, is het donkerrood dan is het vaak ontstoken. Meestal ruik je dit ook wel. Tanden horen mooi wit/vanille kleurig te zijn (afhankelijk van de leeftijd), zie je bruinige verkleuring dan is dit het begin van tandsteen en moet je dit laten verwijderen door een dierenarts. Dit gebeurt onder een lichte narcose.

Ook de broek (achterbenen / rond de staart) heeft vaak wat extra aandacht nodig. Wees voorzichtig !!! Onder de dikke haarbos zit (meestal) iets verstopt. Bedek met 1 hand de tere delen terwijl je met de andere hand er voorzichtig omheen borstelt.

Ik had eens een bezorgde klant in mijn trimsalon die nadien met haar hond naar de dierenarts was gegaan. Omdat ze ineens zag dat haar hond een beetje bloedde tussen de achterpoten…  Ze dacht dat ik misschien, per ongeluk, in de hond zijn huid had geknipt. Haar hond had namelijk een enorm dikke broekvacht vol met knopen. Beschaamd vertelde ze mij lachend dat de dierenarts haar had uitgelegd dat haar hond LOOPS was… Zelf had ze dat nooit gezien, omdat de vacht van de broek zo enorm vol was. En die was door de loopsheid gaan knopen.

Zitten er knopen in de broek, probeer deze dan voorzichtig met je handen uit elkaar te pluizen, wil dit niet, knip dan voorzichtig in de knoop met een effileerschaar. Belangrijk is het dat je knipt in de lengte en niet in de breedte, anders krijg je allemaal hakken en takken in de vacht. om te controleren of de broek knoopvrij is, kam je deze nog een keer goed door met een kam met grove lange tanden, die ongeveer 1 cm uitelkaar staan. Probeer het zo natuurlijk mogelijk te laten lijken !

De staart borstel je goed uit met een slickerborstel. Normaal hoef je de staart niet te knippen, blijft hij van nature in model. Wil je echter showen, dan wordt de staart soms iets bijgepunt, om hem iets voller te laten lijken.

Daarom; 1 a 2 keer per week een normale borstelbeurt en tijdens de rui een grondige borstelbeurt. Zo voorkom je knopen en klitten en kan de vacht je Berner beschermen tegen de hitte en de kou.  

 

 

 

 

 

 

 

 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

De voeten knip je van buiten rond, zoals je bij een kat ook ziet.

Borstel het haar op de voet tegen de haargroei in.

De overtollige uitstekende haarplukken kun je netjes fatsoeneren en bijwerken door te plukken of bij te knippen met een effileerschaar. Knip tegen de haargroei in. Voorkom dat je gaten in de vacht knipt, anders lijkt het alsof je Berner spreidtenen heeft.

Het lange haar tussen de voetkussens kun je bijknippen, zo heeft je Berner meer grip bij het lopen en kan hij makkelijker zijn warmte kwijt. Knip voorzichtig !

Pak de voorpoot en borstel de lange beenbeharing goed uit.

Knip de puntjes bij met een effileerschaar indien nodig.

Vanaf de elleboog mooi halfrond tot de grond.

Controleer de oksels op eventuele knopen.

Borstel de beharing op het achterbeen flink uit.

De hakken kun je iets bijwerken, anatomisch aan het de onderpoot, of bij de hak iets langer laten en smaller toe laten lopen naarmate je naar de voetzool gaat.

De broek kam je goed uit en hier kun je eventuele oude haren voorzichtig wegplukken als ze de hond ontsieren.

Eventuele lange nagels knip je voorzichtig bij met een nagelschaar.

 

De staart kam en borstel je ook mooi in laagjes uit.

Eventueel kun je de uitstekende punten een klein beetje bijwerken met een effilerschaar. Zodat het een mooie volle staart wordt.

 

Was de Berner 1 a 2 dagen voor de show met een goede hondenshampoo. Het wit kun je nog een keer extra wassen met een speciale shampoo voor witte vachten.

Droog de hond eerst met een paar handdoeken of badlakens.

Daarna de hele vacht verder drogen met een fohn of waterblazer.

Goed drogen, ook zomers, zo voorkom je hotspot !

 

Na het wassen en fohnen de hond nog 1x losjes naborstelen met een pennenborstel.

Net voordat je de ring in gaat kun je nog een beetje glansspray gebruiken voor een mooie glans op de zwarte vacht.

 

Voor vragen, bel vrijblijvend;

 

vom Durrbachler Wald”

 

Marieke de Wolde.

Trimster en Showhandler.

0611 003 611.

www.famousbenn.com

 

to Top of Page